Forrige Næste

side 10

 
Retur   Parc Güell  
  1901-1914  
  Carrer dÓlot  
  http://www.gaudiallgaudi.com/AA010.htm
http://www.casamuseugaudi.org/
 
 
  Konoider, kædelinier, hyperbolske hvælvinger  
 

 
 
  Da Gaudí begyndte på Park Güell var området øde og skrænterne uden vegetation. At der i dag er grønt og frodigt skyldes Gaudí. Oprindeligt skulle området ikke være en park men et beboelsesområde, dog kun for velhavende borgere. 60 jordlodder var afsat, men kun 2 blev solgt. Arealet som oprindeligt skulle bruges til boligområde forblev ubebygget, bortset fra 2 huse, men rekreationsområdet blev til et kunstværk, en kæmpeskulptur.

Hovedindgangen er indrammet af to huse, der er inspireret af eventyret om Hans og Grethe (huset til højre er heksens og det med korset til venstre er børnenes). Inde i det sidste hus er der en souvenirbutik, og man kan gå ind og se to kædelinier.
Den frygtindgydende drage der vogter hovedindgangen skal forestille Python, de underjordiske vandes vogter. Den kostbart glimtende keramikbeklædning på dragen og andre steder i parken, er lavet ved hjælp af potteskår/affald) som Gaudí fik fra keramikfabrikker.

Bag hovedindgangen fører en trappe op til en stor overdækket søjlehal hvor man på vejen ser en kædelinie. Ovenpå søjlehallen finder man en fantastisk, lang og snoet bænk, der siges at være verdens længste og er udsmykket med tusinder af ødelagte kakler og glasskår.

Længere oppe ses imponerende stenarkader og stensøjler med planter på toppen. Man tror ofte ved første blik at søjlerne er palmer. Blandt alle Gaudís værker er Güell parken det der kommer naturen nærmest.
 
 
 
Verdens længste bænk
 
     
 
Hans og Grethes hus - korset kan ikke ses på billedet
 
     
 
Python - dragen vogter indgangen til parken
 
     
   
     
 
Kædelinier findes også her